Perleporten

021 Perleporten inne          205 Leviata midt i isfjellet

 

Dette innlegget har ingen ting med jul å gjøre til tross for overskriften. Har de siste dagene sett noen episoder av Bjørnøya på NRK TV. Og mimret tilbake til 2003 da Leviata tok oss over Barentshavet og til sydspissen av øya. Der ligger Perleporten (bildet til venstre) som skjærer seg gjennom Kapp Kolthoff. De færreste har tatt seg gjennom den med båt, noe vi fikk anledning til pga. flatt vann de par døgnene vi lå til ankers i Sydhavna og Russehavna. En fantastisk opplevelse på linje med det vi opplevde da vi gjorde en tilsvarende tur gjennom et isfjell i Wahlenbergfjorden på Spitsbergen (bildet til høyre).

Forøvrig gikk vi til fots fra Sydhavna og opp til Bjørnøya Radio. Det var første gang besetningen der hadde opplevd besøk fra landsiden. De ble litt forfjamset. På vei tilbake til Leviata tok like godt de to yngste mannskapene med seg toppturer til begge de høyeste fjellene på Bjørnøya, Skuld og Urd på Misery Fjellet. Imponerende!

Bjørnøya er fortsatt et av verdens mest eksotiske steder. Atskillig mer utilnærmelig enn Svalbard forøvrig. Hit kommer du ikke annet enn ved egen båt eller i et eller annet embeds medfør.

Hvis jeg samler på noe, så er det øyer. I så måte er mitt høyeste ønske å komme til Kvitøya nordøst for Spitsbergen. Shetland, Fair Isle, Cocos Island, Galapagos er med i samlingen, men kommer ikke opp mot Kvitøya. Særlig fordi forsøket i 2003 mislyktes. Men øya er ikke glemt! Google Kvitøya og du forstår hvorfor…

 

jan eirik

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.