Overtro, tro, vantro og viten

 

Skipper`n og jeg har et barnebarn på fem som elsker å fortelle vitser. -Det var den lille musungen som kikket ut en kveld, ut av musehullet sitt. Så kom det en flaggermus flagrende forbi. Da løp den lille musungen inn til mamman sin og ropte: – Mamma, mamma, jeg har sett en engel!

FullSizeRender

På 1940-tallet begynte russeren Semyon Kirlian og hans kone å fotografere med en spesiell teknikk. På bildene kunne man se en krans av varierende lys, en «aura», rundt objektet.

 

Jeg husker første gang jeg så bilde av et blad med en vakker, takkete krans av lys. Det virket nærmest overnaturlig og gjorde dypt inntrykk på meg.

 

Kirlian-fotograferingen spredte seg fra Sovjet-Unionen til USA i løpet av 1960-tallet. Den har vært under lupen av skolevitenskapen, blitt mye brukt innen alternativ medisinsk forskning og innen kunst. Og innen parapsykologien (!) Et par tastetrykk på youtube ga meg et sterkt inntrykk av at her har vi overtro, tro og viten i skjønn forening.

 

Men, det som var overtro i går kan bli viten i morgen? Da kan kanskje et bilde av en fingertupp avsløre et menneskes følelser og helsetilstand. Varme hender bli stuerene tilbud ved norske sykehus. Da kan ting skje som før var like overnaturlige og fjerne som en mus med vinger for musa uten.

 

Metafysiske krefter med og uten vinger er pensum på mange universitet. Faget kalles teologi, læren om Gud. Jeg har bakset og flakset meg gjennom det selv.

 

På slutten av 1800-tallet var det noen teologer som mente at Bibeltekstene må tolkes med forskerbriller. Altså at man er kritisk til blant annet tekstens historie og oppbygging, uten å si noe om hvorvidt dette var sant eller ikke. Disse ble kalt «vantro». I dag er teologien åpen for historisk-kritisk forskning. Det som var vantro i går ble til akseptert vitenskap i dag.

 

Skal jeg våge å fortelle det? Jo. Jeg var en gang sytten år, og dypt forvirret. Da åpnet jeg Bibelen på måfå i desperasjon, og der, der sto noen ord som det nærmest skinte av. Det virket overnaturlig. For de ordene reddet meg (!). Fremdeles funderer jeg på hva som skjedde. Bare en simpel flaggermus? Eller…?

 

Skippern`s Gamalakhe-fond øker. 600 000,- og på god vei mot millionen!! I dag støtter det sju afrikanske ungdommer som (tilfeldigvis) studerer maritime fag. Sannsynligheten er stor for at fondet også vil heie fram en og annen som vil forske mer på flaggermuseffekten, altså at noe vi ser på som overnaturlig eller u-tenkelig, kan re-tenkes.

 

Elisabet

 

Vil du vite mer? Se leviata.no eller impande.com Vil du bidra til at Utdanningsfondet vokser? Kontonummeret er 9365 20 08141. Merkes GU-fondet. Alle midler går uavkortet til fondet.