Inni hodet til…

 

I innboksen min ligger en fersk mail fra Rolf Olsen, Gamalakhe-stiftelsens far. Jeg har bedt om å få vite hva som rører seg inni hodene til de unge som nettopp har fått plass på Mtushi High School, som varer i to år før de kan starte opp på selve de maritime studiene. Unge afrikanere som altså er de første i rekka til å nyte godt av det fondet som er min manns «andre flue». Hva tenker de om dette?

 

image1

 

Siyanda Mzobe, nummer to fra venstre, er den første som uttaler seg. Siyanda sier: Jeg er så lykkelig for muligheten til Maritime studier. Helt siden jeg var liten har jeg likt alt som hadde å gjøre med vann.

 

Jeg har lenge fundert på hva som fins inni hodet på båtfolk. Hva som får folk til frivillig å forlate trygg grunn for å sette sjøbein i all slags vær. Som nødvendigvis må synes det er stas å måle krefter med kaos. Muligens opplever de at vuggingen tross alt minner om trygghet? For jeg skulle tro at kroppen husker starten på livsreisen, de månedene vi ble vugget i vann i mors mage. Eller hva er det egentlig havet lokker med? Helt siden Jan Eirik begynte å bygge Leviata, har jeg lurt og spurt. Men like uforståelig er det.

 

Andre ting, som også skjer i hodet til min mann, forstår jeg bedre. For eksempel at noe gøy kan brukes til noe godt. To fluer i ett smekk. Den ene flua heter laaang båttur, den andre heter penger til utdanning. Båtturen skjer i Norge, utdanningen skjer i det lutfattige området Gamalakhe i Sør-Afrika. Jan Eirik styrer skuta, og rause venner, kjente og ukjente setter inn på konto. Slike dristige kombinasjoner fascinerer. Slikt forstår jeg bedre.

 

– Helt siden jeg var liten har jeg likt alt som hadde å gjøre med vann, sier den nye studenten. Glad i vann? Takk, Siyanda, for hjelp til å forstå mer av det som skjer i hodet til sjøfolk.

 

Alt godt!

Hilsen Elisabet

 

Vil du bidra til at Utdanningsfondet vokser? Kontonummeret er 9365 20 08141. Merkes GU-fondet. Alle midler går uavkortet til fondet. Les mer her.