En vei ut av frykt og vold

De sjuke tankene bæres på trykkluftbølger fra Paris og Beirut. Magen min kolliderer med noe hardt, vondt, ondt. Igjen og igjen. Disse sjuke tankene er bare følelser. For noen ble de virkelighet. I forrige uke slapp Den Islamske Stat/ IS nok en gang ut sine selvmordsbombere. 129 døde i Paris. 43 døde i Beirut. Nok en gang et brutalt angrep på menneskeverdet og ytringsfriheten.

 

Mange har reagert med frykt overfor Islam. Noen også med hatytringer mot muslimer. Jeg vet en tredje vei. Mer farbar enn følelsenes krokete stier. Jeg tror på spørringen, på studeringen, på funderingen. Jeg tror at dum er kun den som ikke tør spørre mer enn ti vise kan svare.

 

FullSizeRenderI det siste har jeg kommet over noen nye tanker, nye for meg, i alle fall. Noe vaklende og ufullstendig, men hør: Muhammed var i sin tidlige profetperiode en fredelig forkynner i Mekka. Surene/kapitlene i Koranen med undertittel Fra Mekka bekrefter dette. Da han dro til Medina, ble han en hærfører. Surene med undertittelen Fra Medina bærer preg av dette. IS følger den ekstreme Medina-retningen. Men det store flertall av mennesker med en eller annen form for muslimsk tro, følger Mekka-linjen. For dem er det kan hen
de like langt mellom IS og Koranen som det er for kristne mellom Anders B. Breivik og Det Nye Testamentet?

 

Kan IS-jihad/helligkrig forsvares med Koranvers? Som gammel student vet jeg at bibelvers må leses ut fra sin kontekst. Et vers må i det minste ses i sin historiske sammenheng. Jeg har forstått det slik at også Koranvers leses ut fra den historiske situasjonen, ja, at det er noe enhver lærd muslim vet og gjør. Og da kan man ikke ganske enkelt ta f.eks. Sure 5:33 til inntekt for voldsbruk i dag. Dette vil jeg gjerne vite mere om.

 

Jeg undres om IS-krigere flest og deres likesinnede har utdanning? Altså, ikke hjernevasking, men om de har opplevd å drikke av den uuttømmelige kunnskapskilden, kombinert med egne refleksjoner og åpne spørsmål, kildekritikk, vitenskapelige metoder og meningsbrytning??

 

Utdanning er en vei ut av frykt og fordommer, tenker jeg. Plan Norge tar i enda et hakk: -Utdanning er en vei ut av vold, hevder de.

 

Vold skjer i alle verdens hjørner. På verdenstoppen for familievold og voldskriminalitet finner vi Sør-Afrika. Her er det større sannsynlighet for at en kvinne blir voldtatt enn at hun får utdanning. Gamalakhe-fondet er opprettet for fattig ungdom i Sør-Afrika som ønsker seg en utdanning.

 

Jeg tror jeg må sette inn en ekstra lapp!

 

Alt godt!

Elisabet

 

Vil du også bidra til at Utdanningsfondet vokser? Kontonummeret er 9365 20 08141. Merkes GU-fondet. Alle midler går uavkortet til fondet. Les mer på leviata.no og impande.com.