Leseren

Ukas høydepunkt skal ikke bli stedet for filmanmeldelser eller synsing om gode eller dårlige opplevelser på kino eller i «titteboksen». Men for de fleste regler finnes det unntak. Og siden jeg den siste uka har vært hjemme på Bru, har det ikke skjedd mye som kan relateres til seiling langs norskekysten.

 

Derimot har hjernen min de siste dagene ikke villet slippe taket i en usedvanlig tankevekkende film. En film som tar opp temaet kjærlighet, fortielse og spørsmålet om tilgivelse på en måte jeg aldri har opplevd før.

IMG_1303

Kjærlighetsscenene er naturligvis nakne, men virker ikke spekulative. To svært ulike mennesker møtes og innvikles i et forhold som preger dem hele livet. Men samliv blir umulig.

 

Fortielsen har de felles, med de konsekvensene det medfører. Ikke bare for dem selv, men også for menneskene rundt dem.

 

Og tilgivelsen? Finnes det grenser for den?

 

The Reader gir også et lite innblikk i tyskernes egne rettsoppgjør etter krigen og hvordan meningsytringene mellom eldre og unge kan ha artet seg.

 

Kate Winslet vant Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for sin opptreden i denne filmen. Med god grunn!

Så hvis dere lurer på hva dere skal se neste gang dere skrur på Netflix, klikk på The Reader! Og dere er garantert to timer med romantikk, spenning og en blanding av både gode og triste følelser. Men på en slik måte at man nesten kan beskrive det som en «feel good film». Men bare nesten!

 

For meg ble The Reader denne ukas høydepunkt og en kilde til en rekke eksistensielle tanker som jeg kommer til å bale med i lang tid framover!

 

Vel overstått helg!

 

Jan Eirik