En virkelig mann

Jo mer mørket spiste av lyset, jo mer engstelig ble jeg. For en slem mann kunne jo komme i min vei. Han sakner farten foran meg. Han øker tempoet bak meg. Han står rundt et gatehjørne. Han lurer bak en busk.

 

FullSizeRenderJeg var ung. Men jeg hadde da mine planer. Å skrike og å løpe var det beste. Plan B var å halte, skyve fram underkjeven og sikle. Hvis ikke det virket, hadde jeg alltids en boks Vaselin i veska. Vaselin var den tids leppepomade. Plan C var å spille grei jente og be om tid til glidemiddel (!).

 

Hadde jeg bare hatt mobil, alarm og pepperspray…

 

Jeg var ung for førti år siden. Den gangen var voldtektsmannen en fremmed, muligens en soldat i en krig langt borte. Partner- eller bekjentvoldtekt hadde jeg aldri hørt om. Eller om kvinner som voldtar. Eller om venne-voldtekt. (Hæ? En venn som voldtar meg?) Så er det fest-og gruppevoldtekt. Dop- og virtuell voldtekt…

 

Voldtekt er et grusomt overgrep. En krenkelse av menneskeverdet. Kanskje (eller sikkert?) et uutslettelig merke i offerets sjel.

 

En av ti norske kvinner opplever denne krenkelsen i løpet av sitt liv. I Sør-Afrika blir annenhver kvinne voldtatt (hvert 17. sekund). For menn er tallene 1% og 3%.

 

Hvem er han, denne slemme mannen? Og er det slik at jo mer utdanning jo færre voldtekter? Det er ikke enkelt å finne ut av. De fleste voldtekter blir gjort av en bekjent, og blir værende blant mørketallene.

 

Men dømte voldtektsmenn har mange felles trekk: Rusproblemer og/eller psykiske problemer. Følelsen av å være på siden av samfunnet. Økonomiske problemer. Utsatt for vold og/eller misbruk. Dårlig forhold til far. Er i et miljø som mener at menn har rett på sex. Har liten respekt for kvinner. Dessuten: 66% av innsatte i norske fengsler har bare ungdomsskole eller lavere utdanning (tall fra 2013).

 

Jacob Zuma burde være en velutdannet mann, han er nemlig Sør-Afrikas president. I 2006 måtte han møte i retten. Han var anklaget for voldtekt. -Men hva om den fornærmede hadde aids? – Etterpå tar jeg meg bare en dusj, svarte presidenten. Helseministeren hans, derimot, gikk for hvitløk. I Sør-Afrika har en av ti hiv/aids, og leter etter en kur. Mange tror ikke bare på dusj og hvitløk, men også på sex med en jomfru! Det spiller ingen rolle hvor ung (eller liten).

 

-Real men don`t rape! Mannen som holdt plakaten var både maskulin, sympatisk, mørk og kjekk. Men jeg aner ikke hva slags utdanning han hadde.

 

En utdannet mann kan være et udannet menneske. Det kommer an på om han kjenner seg selv og sine mørke sider. Det kommer an på om menneskeverd, likeverd og respekt var på pensum. Og om han sto til eksamen.

 

En virkelig mann voldtar ikke. Det er noe jeg bare vet!

 

Hilsen Elisabet

 

Del gjerne denne teksten med noen! Da kan flere være med på å øke Utdanningsfondet for Sør-Afrikansk ungdom. Se leviata.no Se også impande.com Kontonummeret er forresten 9365 20 08141. Alle midler går uavkortet til fondet.