Astero

IMG_1361Forrige søndag skrev jeg om bytte av batterier og en dynamo som ikke funket. Men at opplevelser sammen med andre mennesker trumfer det meste. Som for eksempel en middag på Søre Bjørnsund i godt lag en lørdags kveld. En middag som også skulle vise seg å føre til ytterligere et par interessante møter i uka som gikk. Takket være mitt nye bekjentskap med Trygve den kvelden.

 

Trygve er en praktisk mann fra Fræna som tipset meg om Odd på Hustad. En tusenkunstner med dynamoer og startere. Så ved ankomst Bud på mandag, ringte jeg Odd og fikk umiddelbart «timeavtale» samme dag. Det skulle bli et møte med en mann av få ord, men med stor kompetanse. Ikke spesielt ryddig på «kontoret», for å si det mildt. Men han hadde full oversikt likevel, skjønte jeg etter hvert.

 

Det ble et møte mellom mesteren og læregutten! Å få være med å plukke fra hverandre dynamoen bit for bit, feilsøke med måleinstrumenter, sette samme igjen og kjøre den i testbenken bare for å bekrefte at den funket, det var som julekvelden for en «guttunge» med tekniske interesser. I slike øyeblikk lurer jeg på hvorfor jeg i sin tid valgte å studere teologi framfor å satse på ingeniørutdanning!

 

Men tilbake til Trygve. Han er ikke bare en praktisk mann. Han jobber også med mennesker til daglig. Som veileder i arbeidsmarkedsbedriften Astero i Molde. Det er en bedrift som kan levere det meste fra ferdigpakket frukt, reparasjoner av snøfresere o.l, alle typer skilt, pulverlakkering, sveising og for eksempel skreddersydde inspeksjonsluker for tanker, slik bilder viser.

 

Selv om dette er en interkommunal bedrift, er det ikke mye som minner om det folk gjerne forbinder med kommunale virksomheter. Fancy dekor og bilder på veggene. En fresh look, rent og ryddig overalt. Det var inntrykket jeg umiddelbart fikk.

 

Som personalsjef i ca.10 år i tre forskjellige bedrifter av litt størrelse, har jeg arbeidet mye med det å få folk tilbake i arbeid igjen. Dessverre ble arbeidet etterhvert mer og mer preget av det motsatte. Det var nok hovedgrunnen til at jeg for 11 år siden hoppet av den karusellen og begynte å tømre.

 

Da jeg skjønte hva Trygve drev med, inviterte jeg meg selv på omvisning. Og ble imponert! Ikke bare over den store spennvidden i produkter, men også over hvor profesjonelt de jobber. Og legg merke til dette tallet: Ca. 1600 personer fikk gjennom ulike aktiviteter og oppfølging fra Astero fast jobb ute i næringslivet i løpet av 2015. Det er sterkt!

 

I dag har jeg gått en flott tur på Ona og Husøy her ute i havgapet. Sola har varmet og krokusene begynt å spire.

 

Underveis prøvde jeg å analysere disse to så ulike opplevelsene. Fellesnevneren er naturligvis hvor viktig kompetanse er i livet vårt. Enten det gjelder å få i gang en gammel dynamo eller det gjelder å lære nye ting for å få seg jobb.
Sistnevnte favner det første. Derfor må besøket på Astero bli ukas høydepunkt!

 

Vel overstått helg!

 

Jan Eirik

 

 

PS: Synes du Ukas høydepunkt er verdt å lese? Hvis du ikke allerede er giver til Impandes utdanningsfond, må du gjerne omsette verdien i et bidrag. Se leviata.no/Bli giver.