En solskinnshistorie

En unggutt står og henger i døra. I rommet veksler stemningen mellom alvor og latter. Unge voksne reiser seg fra stolene sine, en etter en. De går fram og tar imot et stort, hvitt ark. Neier og bukker. Noen med blanke øyne. Det klappes og jubles. I skolerommet er det 20 ansatte fra 10 barnehager. Samt to lærere. I tre spredte uker har de fått undervisning om barnets utvikling. Nå deles det ut diplomer for vel gjennomført kurs. Gutten står i døra og smiler.

 

IMG_1630En av de voksne kommer bort til ham. -Hei, hva var det du ville? Gutten ser ned. Fomler med ordene. Han ville bare så gjerne se disse damene. -Å? – Du skjønner, de har lært min mor forskjellige ting. -Ja? -Mor har sluttet å slå meg! – Så bra! -Nå vil hun snakke med meg i stedet! Jeg ville bare se de damene som lærte henne det.

 

En solskinnshistorie fra Gamalakheområdet. En av de mange gode historiene fra Impandes støttearbeid i KwaZulu Natal-regionen i Sør-Afrika.

 

Programmet de ansatte her går gjennom heter International Child Development Program og er forskningsbasert. Det har pågått i fem år, fra 2010-2015.

 

International Child Development Program er med hell brukt i mange land, også i Norge i forbindelse med integrering av flyktninger. På kurset lærer den voksne å stimulere et barn følelsesmessig og intellektuelt. Man får veiledning om hvordan barnet kan regulere seg selv, uten bruk av fysisk avstraffelse. De voksne får vite hvor viktig det er å samspille med barnet. Å gi det trygghet. Å bidra til en sunn utvikling.

 

Hva sier de barnehageansatte, de som fikk diplomene? Mange svarer slik: -Jeg har fått et helt nytt syn på barnet etter denne undervisningen!

 

Jeg kjenner gleden boble i meg over den unge gutten som ville se de damene som hadde lært mammaen hans å snakke istedenfor å slå. Ekstra hyggelig fordi de flotte damene var mine landskvinner. Begge psykologer innen Barne- og ungdomspsykiatrien (Region Øst).

 

-Kunnskap er næring for sjelen, sier Platon. Den var vel litt vel kategorisk? Men jeg tenker at i alle fall er denne kunnskapen næring for sjelen. En kunnskap som skal spres fra mammaen til gutten fra Gamalakhe. Spres som ringer i vann. Som bølger av varme. Som stråler fra godhetens sirkel. Godt skal føde godt. Det behøver jeg ikke lure på.

 

 

Hilsen Elisabet

 

 

Del gjerne denne teksten med noen! Da kan flere være med på å øke Impandes utdanningsfond til Sør-Afrikansk ungdom. Se impande.com og Facebook. Kontonummeret er forresten 9365 20 08141. Alle midler går uavkortet til fondet.