Svarte diamanter

Inntil nylig hadde jeg aldri hørt om svarte diamanter. Men forleden så jeg èn med egne øyne på TV. En smilende og velkledd ung kvinne ved navn Teboho Motloung. En svart diamant er en betegnelse på en ung, svart sørafrikaner som har skaffet seg utdannelse og en godt betalt jobb. Teboho er en «svart diamant». Sjelden og verdifull.

 

Jeg har hørt mye om hvite diamanter. Etter noen tastetrykk vet jeg også at diamanter er grå, røde, rosa, oransje, gule, grønne, blå, brune, fiolette. Og svarte.

 

I begynnelsen er det bare en kullbit. Gjennom lange tider utsettes karbonet for et enormt trykk. Sakte forvandles det myke kullet til det hardeste (og vakreste?) av alle naturlige mineraler. Sjeldent og kostbart.

 

I begynnelsen er det bare et lite flagg. Et nederlandsk flagg, boret ned i jorda på Afrikas sydspiss i 1652. Så starter slaveri, nedgradering, undertrykkelse. På 1800-tallet presser også britene seg inn i landet. De hvite herrefolkene (som slett ikke alltid er venner) forsyner seg grådig av landets natur såvelsom dets innbyggere. De hvite blir rike, de svarte fattige.

 

FullSizeRenderI boka Veien til frihet forteller Nelson Mandela (1918-2013) om sin venninne Mathona. Mathona var usedvanlig intelligent. Likevel kom hun aldri lengre enn ungdomsskolen. Ikke på grunn av mangel på evner, men på grunn av familiens magre inntekter. «En helt typisk historie i Sør-Afrika», kommenterer Mandela.

 

Da Apartheid/atskillelse innføres (1948), blir det særlig viktig med rasedelt skole. En egen lov (Bantu education) slår fast at elever ved svarte skoler ikke skal ha samme kunnskaper, frihet eller utstyr som de hvite. Læreplanene krever at svarte barn og unge skal lære å underordne seg de hvite.

 

Det er 22 år siden Apartheidregimet falt. Mye er blitt bedre. Men utdanningen er fremdeles preget av store forskjeller. Ikke minst i grunnskolene.

 

En uslepen diamant er lite verdt i folks øyne. Men den gjemmer på den største verdi, nemlig en enestående evne til å lede lyset! Den vil, når den er slipt, fange selv det aller minste lys i sin nærhet. Bryte det opp i et hav av flammer og farger. Den vil, i sin tid, åpne folks øyne for lysets skjønnhet.

 

I begynnelsen er det bare noen få svarte diamanter. Så kommer flere. Unge, svarte mennesker med utdanning og jobb. Sør-Afrikas unge som kan lede landet mot en lysere tid.

 

Hilsen Elisabet

 

PS: Diamant kommer fra det greske ordet αδάμας (adámas), som betyr «uovervinnelig».
Del gjerne denne teksten med noen! Da kan flere være med på å øke Utdanningsfondet for Sør-Afrikansk ungdom. Se leviata.no Se også impande.com Kontonummeret er forresten 9365 20 08141. Alle midler går uavkortet til fondet.