Gull

Nesten hver kveld skriver jeg Femårsdagbok. Skriver jeg for eksempel om 17.mai 2016, kan jeg på samme side se hva som skjedde 17.mai 2015, 14, 13 og 12, for nå er Dagboka snart full. Full av hverdager og gjentakelser, gleder og trøbbel. Innimellom noen sukk.

 

Hvor gikk de, alle dagene mine? Hva fylte jeg dem med? Hva blir igjen når jeg går bort?

FullSizeRender

Rita (57) er utdannet som lærer. Men da Ritas mann ble syk, startet hun barnehage hjemme for å kunne pleie mannen samtidig. Nå har hun 60 barn. Barn som vil leke og lære. Heldige er de, for Rita er en av de få i sitt land som har høyere utdanning. Kun 1 av 20 svarte i Sør-Afrika har fullført høyere utdanning.

 

Høsten 2015 sponset Sandvika Rotary Rita med et lite hus (bygd for kun 36.000). Stort nok til de 30 barna hun hadde ansvaret for da. IMPANDE sponset med leker og utstyr. Et halvt år seinere har barnetallet doblet seg. De siste 30 barna har hun nå barnehage for under et tre. Før vinteren setter inn trenger de sårt et lite hus.

 

Hver dag står hun opp klokka 05:00. Da er det arbeid i grønnsakshagen. Verdifulle varer som blir varme og kalde måltider til 60 små munner og mager. Så er det timene med liv og læring på Njilo DayCareCentre. Når kvelden kommer, hender det hun har sy-kurs. Da strømmer entusiastiske nabodamer til. – Rita, sier min venn Rolf, – er alltid full av energi. Hvor i all verden henter hun kraften fra?

 

Rita bor i det rikeste landet i Afrika. Rikt på naturressurser, økonomi, infrastruktur… Sør-Afrika sitter for eksempel på 40% av all verdens gull! Likevel er det enorme forskjeller mellom rike og fattige. Mellom hvite og svarte.

 

Rita er ikke verken rik eller hvit. Men tross svært enkle kår, klarer hun det utrolige. 60 barn i hennes DayCare får grønnsaker og kjærlighet hver dag. En handikappet mann lever et verdig liv. Nabojenter lærer å sy. Til eget bruk, til salg, til å lære bort.
Hvis Rita skriver Dagbok, skriver hun kanskje: -Hvor gikk de, alle dagene mine, hva fylte jeg dem med? Da skal jeg svare at det er jo åpenbart: Grønnsaker og kjærlighet. Og hvis hun sukker, før hun slokner om kvelden: -Hva blir igjen når jeg går bort? Da skal jeg svare henne at det er gullet som blir igjen.

 

Når høy og halm er gått opp i røyk, blir gullet tilbake. Når alt uvesentlig er avkledt, blir det vesentlige stående. Det du ga av deg selv. Kjærlighet, omsorg, det å ville en annen vel. Slikt som øker jo mer du gir. Slike ting er gullting.

 

Mennesker som Rita er Sør-Afrikas gull.

 

 

Hilsen Elisabet

 

 

Mer om mennesker som Rita finner du på impande.com – Utdanningsfondet har nå passert 775.000 kroner! Se leviata.no Del gjerne denne teksten med noen! Da kan flere være med på å øke Impandes utdanningsfond til Sør-Afrikansk ungdom. Kontonummeret er forresten 9365 20 08141. Alle midler går uavkortet til fondet.