Vindinstrumenter

Ombord i Leviata har jeg montert Tacktick trådløse instrumenter, nå overtatt av Raymarine. Det sitter en vindgiver i mastetoppen og jeg har to displayer i cockpiten. Det ene er et dobbeltdisplay som viser alt du måtte lyste vha. litt knotting. Det andre viser en vindpil over en skisse av skroget og angir vindretning og styrke + + .

 

I tillegg har jeg to «svarte» bokser. Den ene, «Hull Transmitter», plukker opp signalene fra giveren til loggen via en kabel og sender disse ut på «nettet». Den andre, «Nmea Transmitter»,  «oversetter» Tacktick sitt «interne språk» slik at det blir lesbart for en annen «svart boks» (Digital Yachts WLN10) som etablerer et eget nettverk ombord som kan leses av andre enheter. Feks. iPad, iPhone osv. Veldig praktisk når man seiler alene. Kan ligge i køya under dekk å følge med på vær, hastighet etc, på iPhonen mens iPaden viser AIS-bildet med trafikken omkring.

 

Dette systemet fungerer utmerket, når det fungerer…

 

Vindinstrumentene ble kjøpt hos Navy Høvik i 2011, hvis jeg ikke husker helt feil. Etter det har Raymarine overtatt Tacktick og siden Seatronic er en av mine hovedsponsorer i dag, har jeg etter hvert også fått all hjelp knyttet til problemer derfra.

 

Dessverre har det helt fra starten av vært problemer med å få systemet til å virke knirkefritt. Heldigvis er både Navy, Seatronic og Raymarine seriøse bedrifter som følger opp utrolig bra når ting ikke funker. Så de skal alle ha all ære for innsatsen! De har bidratt til både utskiftning av enheter og batterier uten innsigelser og jeg føler vel nå at vi begynner å nærme oss en ende på problemene.

 

Og la det være sagt: Det er så mange fordeler med dette systemet at jeg er villig til å tåle mye før det skiftes ut. Trådløst er uten tvil framtidens utveksling av data ombord!

 

De første årene lå problemet i hovedsak i vindgiveren i mastetoppen. Tacktick innrømmet vel langt på vei at de hadde problemer med disse. Ble derfor byttet ut tre ganger. Den tredje gangen skyldtes rett og slett fuktinntrenging, så det er mulig det var et mandagsprodukt. Nå sitter den 4.de giveren i mastetoppen og ser ut til å fungere greit. Stort sett. Faller fortsatt ut en gang i blant, men tror det skyldes andre årsaker i nettverket.

 

For å følge med videre, sjekk loggen under Tacktick!