Leviatas hjerte

Denne uka hadde jeg bestemt på forhånd hva som skulle bli ukas høydepunkt. Transplantasjonen av Leviatas hjerte!

 

Mange vil nok hevde at motoren er båtens hjerte. Men det er feil. Riktignok er motoren en viktig faktor i de fleste båter. Også seilbåter nå til dags. Men motoren duger ikke særlig uten strøm. Strøm til å starte er et must enten det gjelder diesel- eller bensinmotor. For ikke å snakke om el-motorer!

 

Derfor påstår jeg at Leviatas hjerte er batteribanken. Den gir liv til motoren. Den gir lys ombord. Den forsyner alle instrumentene med nødvendig energi. Selv dynamoen er avhengig av startstrøm fra batteriene for å komme i gang med ladingen.

 

Derfor satte jeg denne uka i gang med transplantasjon med stor entusiasme. Ut med de gamle blybatteriene. De siste to månedene et det så vidt de har klart å pumpe sine 160 aktive ampertimer rundt i ledningsnettet. Inn med nye 380 spreke ampertimer i foIMG_1346rm av eksklusive lithiumbatterier. Og en lader som skal håndtere strømmen fra den gamle dynamoen slik at de nymotens batteriene får sine måltider i passende mengder.

 

Så var det dette med bjørnen og skinnet, vet dere. Riktignok har det aldri vært så mye strøm ombord. Men dessverre knelte dynamoen i møte med de nye kravene. Og selv om jeg de siste dagene har lest meg opp i timesvis på diodebroer, statorer og regulatorer og nå mener jeg skjønner det meste av vekselstrømsdynamoen hemmeligheter, kan jeg vanskelig betegne dette som ukas høyde punkt. Til det var nedturen med manglende lading for stor.

 

Så viser det seg igjen at opplevelser sammen med andre mennesker trumfer det meste. Mette-Marit og Stein Harald inviterte i går igjen til middag. Men denne gangen også flere andre øy-besittere her på Søre Bjørnsund som ligger i havet rett før Hustadvika på vei nordover.

 

Det ble en uforglemmelig kveld sammen med utrolig hyggelige mennesker! For ikke å snakke om den møre rådyrbiffen, tilbehøret og vinen. Jeg følte meg beæret over å få være med i et slikt lag.

 

Med slike høydepunkt i sinnet, tåler man litt nedtur på andre arenaer!

 

Vel overstått helg!

 

Jan Eirik