Pengepungen

I kveld er jeg atter en gang kommet meg hjem til Bru etter en fin kjøretur over Hardangervidda. Det er igjen Domstolen som kaller. Man slipper nemlig ikke lett unna lovens lange arm. Heller ikke som meddommer.

 

IMG_1493Og tro ikke at Staten bryr seg om hvor du måtte oppholde seg. Enten du er på ferie, bortreist eller driver med prosjektarbeid annet sted enn der du bor: Reiseutgifter får du dekke selv.

 

Det er nå greit nok. Det som verre er, er Statens verdisetting av arbeidet vi som meddommere utfører. Har vi ingen inntekt, får vi hele kr.250 pr. dag i retten. Ikke pr. time, men pr. dag! Det er altså det Staten mener meddommer-arbeidet er verdt. Skyldes det forakt for retten? Neppe! Men typisk eksempel på hvordan statlige regler blir helt urimelige når man ikke passer inn i A4-skjemaet.

 

Siden jeg har sittet bak rattet det meste av dagen, kom jeg til å tenke på hvordan Staten også sparer penger på andre måter. Visste du at det er fastsatt egne regler for kjøre- og hviletid når det gjelder kjøring av helseekspressen? Disse bussene som brukes til pasienttransport og er spesialinnredet med blant annet senger og trygge rullestolplasser.

 

Man skulle tro at kravene til å kjøre en 15 meter lang buss med gamle og syke langs veien, var strengere enn normalt. Tilfellet er motsatt. For å spare penger, har Staten definert disse bussene som ambulanser. Dermed er sjåførene fritatt fra bestemmelsene om kjøre- og hviletid. Og skiftene kan legges opp på en slik måte at transporten blir billigere. Men sjåførene mer slitne.

 

Snakket med en sjåfør i dag som fortalte at han måtte slutte å kjøre helseekspressen fordi han fikk så liten tid mellom kvelds- og dagskiftene at han daglig var redd for å sovne bak rattet.

 

Vel, det får være nok når det gjelder Statens pengepung. Min egen er atskillig mer slunken. Og det er langt mellom oppturene når jeg kontrollerer kontoene i nettbanken. Men jeg klager ikke! Som man reder, ligger man, er et uttrykk jeg har stor sans for. Til ergrelse for Fruen og min eldste datter som er psykolog og tar seg av barn med atferdsvansker.

 

Men på lørdag oppdaget jeg tilfeldigvis at de på Askøy selger avgiftsfri marinediesel til kr.7,77 pr. liter. Det er mange år siden jeg har kjøpt diesel til slike priser. Og når det går på 750 liter på tanken, var det rent lystelig å stå der å se på telleverket for kroner som for en gangs skyld gikk langsommere enn forventet.

 

Så dette får bli ukas høydepunkt denne gang. Et høydepunkt av det skikkelige materialistiske slaget. Preget av Mammon. Men akk så menneskelig!

 

Vel overstått helg!

Jan Eirik

 

Synes du Ukas høydepunkt er verdt å lese? Hvis du ikke allerede er giver til Impandes utdanningsfond, må du gjerne omsette verdien i et bidrag. Se leviata.no/Bli giver.