Knappasundet og BSSK

Jeg har funnet fram loggboka fra fredag 6.juli 2001. Leviata lå da på Fair Isle, ei bitte liten øy mellom Shetland og Orknøyene:

 

«Om kvelden gikk Ellen, Haldor og jeg ut med Corsair og dro opp 6-7 torsk og sei. Deretter spiste vi en deilig fiskemiddag sammen ombord i Leviata som har noe større salong».

 

God drikke og et måltid i godt lag, har en tendens til å etablere kjennskap og vennskap. Dette var kvelden da jeg ble bedre kjent med Haldor som den gangen var formann i Bergen Seilskøyteklubb. Vi hadde møtt han og Ellen på Lervick noen dager før. De hadde som oss, seilt sin Corsair fra Bergen til Shetland. Etter den første kontakten, ble vi ganske raskt enige om å seile videre sammen til Fair Isle.

 

Møtet med Haldor for snart 15 år siden, ble ikke den eneste kontakten med Bergen Seilskøyteklubb.

 

I 2003 var Leviata på vei mot Svalbard da vi oppdaget at kartet over Bergensområdet av en eller annen grunn var blitt borte. Etter å ha havnet i feil fjordarm vest for Sotrabrua, ringte jeg Haldor. Han forklarte meg leden inn til Seilskøyteklubbens brygge i Knappasundet, ikke så langt fra Søreide. Der sto han på brygga og ventet med kartet vi manglet. Ferden videre var sikret!

 

Videre kan jeg lese i loggboka for 2.september samme år:

«Kl.2200: Posisjon: Knappasundet, kaffe med Haldor & Co».

 

Hva var vel mer naturlig å ta en stopp her på vei sydover og levere tilbake kartet?

 

Noen måneder senere inviterte Haldor meg over til klubben for å holde foredrag om Svalbardturen. Husker det som en særs hyggelig kveld med et lydhørt publikum.

 

Så gikk det mange år før jeg endelig bestemte meg for (og hadde råd til) å få støpt utvendige koøyringer i bronse til Leviatas runde glassventiler. I over 20 år var hvert glass bare festet med glassilikon og 4 plateskruer.

 

En ny telefon til Haldor og han satte meg i forbindelse med Tim. Han er medlem av klubben og støper det meste i bronse. Og ikke minst: Til en akseptabel pris.

 

Jeg sendte over positive former for hvert koøye og ikke lenge etter var alle glass innrammet som seg hør og bør ombord på ei skikkelig skute!

 

Image 10.04.16 at 22.20Påsken i år, kom Leviata tilbake til Knappasundet for tredje gang. Siden Haldor ikke lenger har verv i klubben og jeg ikke liker å trenge meg på, la vi Leviata langs fjellet ved innseilingen til Knappasundet.

 

Etter at helligdagene var forbi, ringte jeg Odd Reidar, dagens styreleder, og ga meg til kjenne. Vi hadde gått tom for strøm og trengte noen timer med landstrøm.

 

Må innrømme at jeg alltid kvier meg for slike telefoner. Dessverre har jeg ved noen tilfeller truffet på det jeg kaller for «småkonger». Det er folk som er mest opptatt av å holde andre utenfor enn å inkludere. Og særlig hvis båten din ikke er helt A4.

 

Bekymringen var grunnløs. Sjelden har vi blitt ønsket velkommen på en så vennlig og hjertelig måte! Ikke bare ble det landstrøm. Leviata har nå snart ligget 14 dager trygt fortøyd til klubbens utmerkede brygge her i Knappasundet. Noe som ikke minst har betydd mye for Fruen som har debutert som alene mannskap ombord den siste uka mens skipper’n har vært på Østlandet.

 

Riktignok ble vi forent noen timer natt til onsdag. En flytur fra Oslo tirsdag ettermiddag og tilbake tidlig onsdag morgen, gjorde det mulig å besøke Bergen Seilskøyteklubb sitt medlemsmøte tirsdag kveld. Jeg var igjen ønsket som foredragsholder i klubben. Noe jeg naturligvis satte stor pris på.

 

Denne gangen ble det innledning ifb. med et tema alle båtfolk er spesielt opptatt av: Strøm! Siden Leviata nå seiler med lithiumbatterier ombord, var det ønskelig at jeg delte mine erfaringer med den nye batteriteknologien. Hvilket jeg naturligvis gjorde. Men selvfølgelig ble det også tid til å presentere innsamlingsprosjektet til Impandes utdanningsfond.

 

Som forrige gang, sitter jeg bare igjen med gode opplevelser etter foredraget. Dette må være en Seilskøyteklubb med et ualminnelig godt miljø! Inkluderende og vennlige alle sammen! Til og med takkemailer etterpå i mailboksen. Det er sjelden kost!

 

Som dere skjønner: Dette var ukas høydepunkt!

 

Vel overstått helg!

 

Jan Eirik

 

Synes du Ukas høydepunkt er verdt å lese? Hvis du ikke allerede bidrar til Impandes utdanningsfond, må du gjerne omsette verdien i et bidrag. Se leviata.no og klikk på Bli giver.