Bursdagsfondet

Å gi en fest

 

Det knitrer i silke og glitrer i diamanter. Bandet spiller sakte blues. Matbordet er en fest for øye og gane. Inn i salen kommer en hvit mann leiende på en hengslete, svart gutt. Han går raskt bort til scenen og griper ubedt mikrofonen. -Overskuddet fra denne festen går til nødhjelp for sultofre i Afrika, sier han, -men her blir det ikke mye til overs. Min unge venn er like sulten!

 

En av festens deltakere kaster en banan til gutten. Gutten skreller den. Spiser den langsomt. Noen ler.

 

Scenen er hentet fra filmen Beyond Borders (med Angelina Jolie i hovedrollen). Det er noen år siden jeg så den. Men den er av de aller beste, og den er spikret fast i hjertet. Vakker, stygg, vidunderlig og grusom.

 

-Rik er den som vet han har nok, heter det. Og det var en gang tre rike, norske tenåringer som rett før jul i fjor gjorde noe bemerkelsesverdig. De hadde hørt om IMPANDE, en støtteforening for sårbare mennesker i UGU-distriktet (i KwaZulu Natal) i Sør-Afrika. -Pappa og mamma, hør her: Vi har mer enn nok. Hvorfor kan dere ikke gi oss enda mer? -Hvafforno? -Gi oss en skikkelige julegave i år, så vil vi bygge en barnehage i Sør-Afrika!

FullSizeRender

 

Selve samtalen er en del av min dikteriske frihet. Men historiens kjerne er sann. De tre tenåringene fikk 10.000 hver. Nok til en ny sårt tiltrengt barnehage i UGU-distriktet. De unge vil få tilsendt bilder av både byggeprosessen,- og åpningsfesten. En fest der klær, mat og musikk er rimelig, selvgjort og velgjort. En fest der det som skinner og glitrer er gleden fra menneskeøyne.

 

Skipper`n og jeg feiret et rundt tall for noen år siden. Vi hadde nok, vi også. Og festen ga nok til to barnehager eller til 2-årig studium for 16 ungdommer (!). Carl Otto sin fest innbrakte det samme. Olaf sin fest sørget for 2 studieplasser, og snart kommer kona Torunn etter. Sverre melder på SMS at på 60-årsdagen sin ønsker han seg, ja, nettopp: Gaver til Impandes Utdanningsfond. Jeg lurer rett og slett på om å gi en fest er en ny trend…

 

Til slutt, en gåte (for festens deltakere): Jeg er lett, jeg er tung, jeg er en stor skatt og jeg følger min eier over alt. Hvem er jeg? Svar (les baklengs): paksnnuk.
God fest!!

 

Hilsen Elisabet

 

PS 1: For all del, del denne glitrende ideen med alle dine venner og kjente!

 

PS 2: Norge gir ca 1% av sitt BruttoNasjonalProdukt til bistand for fattige. En festrest?

 

Vil du bidra til at utdanningsfondet vokser? Kontonummeret for både fest og hverdag er 9365 20 08141. Merkes Utdanningsfondet. Se leviata.no Vil du vite mer? Se impande.com NB: Alle midler går uavkortet til fondet.