Utdanning er farlig

 

Lille Lungelo Shazi gikk i fare hvor han gikk. Etter at faren døde og moren mistet jobben, flyttet familien til Murchison, Sør-Afrika. -Et område kjent for å være svært farlig, forteller Lungelo. – Det er nemlig fullt av banditter der! Jeg ser for meg vesle Lungelo på skoleveien der han fryktsomt lister seg forbi de store guttene. Gjenger med fattige, arbeidsløse og sinte unge menn. I stand til … hva det skulle være.

 

Mandag 23. november ble beredskapen i Brüssel slått på full styrke. Skolebarn og studenter fikk beskjed om å holde seg hjemme. For terroristene vet at utdanningsinstitusjonene er kjernen i ethvert demokrati. Derfor er de et terrormål.

 

Det er langt mellom de enfoldige, fredelige kirkens menn som jeg vokste opp med og dagens aggressive fundamentalister. Men min fortid gjør at jeg kan fatte litt av det som skjer i hodene på dagens religiøse terrorister. De har holdningen felles: Utdanning er farlig!

FullSizeRender

I kirkesamfunnet der jeg vokste opp rådde nemlig stor skepsis blant de «eldste» når det gjaldt å studere. På en videregående skole eller et universitet kunne en enkel og from sjel lokkes bort fra Guds veier. Kunnskap kunne like lett villede som veilede. Kunnskap, det kunne være farlig, det!

 

Apropos kunnskap, jeg fant ut forleden at Muhammed var en pionèr når det gjaldt rett til lik utdanning for kvinner og menn. At han til og med befalte at slavepiker skulle ha utdanning. Jeg undres om denne kunnskapen har nådd IS?

 

Så kan jeg fundere på hva som skulle til for at Lungelo ikke skulle bli som de farlige gjenggutta. Svaret er et tastetrykk unna. Lungelos store sjanse, utdanning, kom fordi han fikk penger fra Gamalakhe-fondet. -Mitt livs sjanse kom helt overraskende, forteller Lungelo strålende. – I dag er jeg kjempeglad for å kunne delta på et program for maritime studier.

 

Ja, utdanning er farlig. Ikke minst er utdanningen farlig for dem som vil ha makt over andre, tenker jeg. For kunnskap og kritisk tenking vil føre til mer selvstendighet og selvrespekt. Utdanning er også en trussel for dem som ikke vil at andre skal stille spørsmål ved deres liv eller lære. For når man bruker vitenskapelige metoder må man stille spørsmål. Og, utdanning er farlig for fordommene våre. For studenter må gjennom atskillig uenighet og meningsbrytning. Det kan kjennes svært ubehagelig. For ord kan stikke som sverd. Men likevel er ord det beste vern mot vold.

 

Jovisst er utdanning farlig. Men farlig for hva? For hvem?

 

Alt godt!
Hilsen Elisabet

 

Vil du bidra til at Utdanningsfondet vokser? Kontonummeret er 9365 20 08141. Merkes GU-fondet. Alle midler går uavkortet til fondet. Les mer på impande.com og leviata.no