Utdanning og gitar

image

 

-Taktfast roper de: #ZUMA must fall #Corruption must fall #fee must fall !!! Sør-Afrika opplever de største studentdemonstrasjonene siden apartheids fall i 94, skrev min niese for noen uker siden. Hun er en engasjert ung dame som for øyeblikket studerer i Durban. -Det gjør inntrykk å se studenter kjempe sammen for likhet og rettferdighet, for retten til utdanning for alle, not just the priveleged few. Blacks, whites, indians, coloureds; de unge står sammen, de synger nasjonalsangen, de vil ha endring.

 

Jeg husker ennå gløden og aggresjonen som førte til min første nestendemonstrasjon. I menigheten jeg vokste opp i, var det ikke lov med gitar på ungdomsmøtene. Satt Djevelen i gitaren, eller hva? Min snille, kloke pappa spilte jo gitar! En kveld inviterte jeg hjem en flokk unge fra menigheten. Hva om vi rett og slett.. demonstrerte? Etter gudstjenesten, dere, ruller vi ut bannere og plakater hvor det står: Vi vil ha gitar!! Og så roper vi. Taktfast!

 

Alle i stua var enige i saken. Alle ville ha gitar. Men ingen ville stå fram og protestere. Da huset ble tomt for folk, satt jeg meg ende ned og grein. Fremdeles kan jeg fundere på hva som skjedde den kvelden. Og ikke minst, hva som kunne skjedd. Hvis vi unge, for første gang i menighetens 100-årige historie, demonstrerte? WOW!

 

Unge i Sør-Afrika demonstrerer mot en korrupt president – og for retten til utdanning for alle. De er enige i sak og de tør å protestere. Det gjør de med glød, med sang og med en viss aggresjon. Men klarer de å demonstrere uten voldsbruk? For èn ting er sikkert: Opprørspolitiet bruker ikke bare ikke-voldelige metoder…

 

Gitar og utdanning. Norge og Sør-Afrika. Eldstebrødre og opprørspoliti. Det er laaangt mellom ytterpunktene.

 

Men ikke langt unna Durban ligger Gamalakhe. Hjemstedet til sju unge menn som i dag har råd til å studere. Takket være Gamalakhe-fondet. Er de med i demonstrasjonene, tro? Kan hende roper de taktfast sammen med andre: #ZUMA must fall #Corruption must fall #fee must fall

 

Jeg folder mine hender og lurer på hva som kan skje…

 

Alt godt!

Elisabet

 

Vil du dele dette? Bare gjør det.

 

Vil du også bidra til at Utdanningsfondet vokser? Kontonummeret er 9365 20 08141. Merkes GU-fondet. Alle midler går uavkortet til fondet. Les mer på impande.com og leviata.no.