Selvsagt

Det var utdeling av ris til dem som var rammet av tørken. Jeg fulgte med et team fra Kirkens Nødhjelp rundt i Etiopia. Jeg plasserte meg i randsonen. Plutselig dukket han opp. En høy, mørk mann med turban og dype furer i ansiktet. Han rakte fram en åpen hånd. Nikket mot veska jeg bar over skulderen. Nølende tok jeg opp to pakker knekkebrød, tatt med hjemmefra sånn for sikkerhets skyld. Min egen lille «nødhjelp» til meg selv.

 

Blikket hans var uten skygge av tvil. Det sa ikke «værsåsnill». Det sa «selvsagt». Er vi ikke Guds barn, alle? Er vi ikke søsken? Selvsagt vil du hjelpe meg. Selv nå, drøyt tretti år senere, kjenner jeg frysninger av skam.

 

Hans selvfølgelige verdighet var hyllet inn i en sandfargeFullSizeRendert, solbleket kappe. Under den var det god

plass til to pakker knekkebrød. Den lille transaksjonen foregikk ubemerket. Men meg har den merket for livet.

 

I de sekundene han så på meg, følte jeg at han visste. Visste at jeg hørte til blant de folkeslagene som i fire hundreår røvet 10, kanskje 15 millioner afrikanere. Visste at vestlige investeringer på hans kontinent stort sett er sugerørinvesteringer. Èn krone input, og så suge til seg fem, seks, sju. Jeg følte han forsto dette; at jeg var rik fordi han var fattig.

 

Blikket hans blottla min skam. Min kollektive skam; for det er vel noe som heter det? I hvert fall var det hva jeg følte da, og kjenner på fremdeles. Å ferdes som rik turist i fattige land er en kunst jeg til dags dato ikke mestrer.

 

Selvsagt vil jeg gi ham knekkebrødene. Selvsagt. Så hvorfor denne nølingen?

 

Pay – back-time, tenker jeg. Èn måte å gi tilbake er å gi noen unge Sør-Afrikanere utdanning. Utdanning er nemlig det sterkeste våpen vi har mot fattigdom og nød. Man kan gi et Gavekort, bli sponsor eller gi månedlig beløp til Gamalakhe Utdanningsfond. Selvsagt kan du det. Bare tast leviata.no.

 

Elisabet

 

Vil du bidra til at Utdanningsfondet vokser? Kontonummeret er 9365 20 08141. Merkes GU-fondet. Vil du vite mer? Se impande.com NB: Alle midler går uavkortet til fondet.