Å leve med stemmer

 

-Hvorfor sitter du her? glapp det ut av meg. Den spinkle kroppen med det smale ungpikefjeset kunne da ikke være over seksten? – Jeg er tjueen, da, svarte hun stille. -Men … har du ikke en mamma eller pappa ? -Neeei. Hun ristet sakte på hodet. -Men skulle ikke du kunne leve et annet liv? -Jeg vet ikke. De gråblå øynene var tomme og triste.

 

FullSizeRenderPiken med pappkoppen. Hun fikk noen kroner og litt sjokolade. Så gikk jeg, men jeg så hvordan hun satt. Rett på den kalde asfalten. Jeg kjente ingen glede over min gode gjerning.På bussen hjem kom stemmene: Sitteunderlag, jeg hadde jo ett i ryggsekken min! Hvorfor kom jeg ikke på det? Og, burde jeg ikke gjort mye mer?

 

Lenge var det et slit å dra til byen. Når hjertet mitt hørte folk med pappkopper og gatemagasiner, ble det rene hylekoret. Jeg bestemte meg for å være autoritær: -Jeg gir penger, mat eller kjøper ett magasin av èn person. Fini! Da roet det seg der inne. Merkelig nok. Følelsene måtte bøye seg for fornuften.

 

Av og til små stikk. Men også støt av glede. Det er pinlig å si det, men jeg kan bli rørt til tårer. Det å gjøre en god gjerning (noen vil si kjøpe seg god samvittighet) gjør meg godt. Derfor takker jeg tiggeren. Treffer blikket hans eller hennes, holder i hånda. Takk for at du holder kjernen min myk.

 

Så kan jeg fundere på om nøden kan være uforskyldt, selvforskyldt eller midtimellom. Jeg kan uansett aldri dømme en annens hjerte. Det kan bare hjertets Skaper.

 

De kan forresten bli kostbare, stemmene. Især når humanitære organisasjoner skal ha «sitt» av «mitt». Da overbyr de hverandre. Vi står overfor en flyktningkatastrofe av uante dimensjoner. Flyktninghjelpen ber om støtte. Det gjør også Redd Barna, Røde Kors, Kirkens Nødhjelp, Amnesty, Regnskogfondet, Utdanningsfondet …

 

Jeg ser poenget til hin engelskmann som sa: -I cannot afford to have a concience! Men vedder hele mitt livssyn på at det i virkeligheten er motsatt.

 

Hilsen Elisabet

 

Synes du Fruens funderinger er verdt å lese? Hvis du ikke allerede bidrar til Impandes utdanningsfond, må du gjerne omsette verdien i et bidrag. Se leviata.no/Bligiver.

NB: Alle midler går uavkortet til fondet.

 

 

På impande.com finner du mer informasjon om det flotte arbeidet stiftelsen bidrar til i Sør-Afrika. Bare hyggelig hvis du deler denne teksten med dine venner!

PS: En liten stemme sier meg at det kanskje er greit å ta en lang påskeferie(!) Fruens funderinger fortsetter i så fall etter ferien.