En god bok

Jeg har lenge lett etter et godt svar: Hva gjør en bok til en god bok?

Jeg har lest noen bøker, som ung, særlig skolebøker. Senere har jeg (med større glede) slukt eller drøvtygget romaner. Mange ganger har en bok ført meg til spektakulære steder. Til høyder og dyp, til landskap jeg ikke visste om. Boka har gitt meg grunnere pust. Klump i halsen. Øyne fulle av saltvann. Smil. Humring. Latter. Så må jeg spørre. – Min venn, hva sa du nå? Hvordan fant du fram til akkurat disse følelsene?

 

IMG_0386-Det er to slags venner, hevder en venninne. -Det er de som har pusterom, og de som ikke har det. De som gir deg tenkepauser, og de som ikke gjør det.

 

En god bok er som en god venn. Mens jeg leser, skaper den gode boka pusterom. Rom der ordene får tid til å sette seg. Bli husvarme. Bli ettertanker. Den gode boka er så god at den av og til må lukkes. I stillheten etterpå, selv inn i søvnen, kan jeg høre ord eller se bilder fra hennes beste sider. Ord og bilder som angår meg på en dyp (eller høy) måte.

 

Jeg har lenge visst at en bok som er god, skaper følelser og rom for ettertanker. Men jeg har altså savnet et begrep som favner begge deler og samtidig romme noe mer…

 

Så leste jeg nylig «De urolige» (Linn Ullmann). En datter intervjuer sin gamle pappa. Ingmar Bergman snakker med Linn om Beethoven, Mozart og Schumann. Om musikken. Om hva som gjør musikk til god musikk.

 

Men Bergman, (som forresten ikke bare har produsert film, men også bøker), kunne her like gjerne snakket om bøker. Om hva som gjør en bok til en god bok.

 

«Det er levende. Du får tilskudd av å være levende når du lytter til denne musikken. I visse situasjoner når jeg er alene her på arbeidsrommet mitt, så begynner jeg å gråte. (…) Jeg får en forhøyet livsfølelse. Skjønner du hva jeg mener?»

 

Der kom det. Så presist. Den gode bokas varemerke: Forhøyet livsfølelse.

 

Herlig!

 

Hilsen Elisabet

 

 

Del gjerne denne teksten med noen! Da kan flere være med på å øke Impandes utdanningsfond til Sør-Afrikansk ungdom. Se impande.com og leviata.no Kontonummeret er forresten 9365 20 08141. Alle midler går uavkortet til fondet.