Hvorfor GDCS

Hva har GDCS oppnådd?

GDCS har primært holdt fokus på å legge til rette for å gi barn og unge, dvs den oppvoksende generasjon, bedre livsmuligheter. Dette har vi gjort ved å bygge 4 nye og investert i 6 andre barnehager, rehabilitert, bygget ut og utstyrt 8 skoler, bygget og drevet 2 utviklingssentere som også fungerer som kirker i helgene. Vi har dessuten investert i arbeidsopplæring og trening for voksne og støttet ungdomsgrupper som er engasjert i sport og kulturaktiviteter. Vi fra styret var ganske stolte av å høre fra den lokale nettverksorganisasjonen NAG og en sentral høvding for 40 000 innbyggere at GDCS nå var den største og mest utholdende støttepiller for filantropisk arbeid innenfor det geografiske satsningsområdet på sør-kysten av KwaZulu Natal.

Nytter det å drive utviklingsarbeid?

Spørsmålet er berettiget med utgangspunkt i en tenkning og en forventning om at fattigdom og elendighet må det vel snart bli slutt på nå etter 30-50 års bistandsstøtte til Afrika. Andre stiller dette spørsmålet med utgangspunkt i at det må være mer effektivt å drive handel enn utviklingshjelp. Men trolig er det en falsk motsetning å si at handel bidrar til utvikling, men ikke utviklingshjelp. Det er nyttig å åpne øynene for at befolkningsveksten i Afrika har vært, er og vil bli formidabel. Ved frigjøringen av afrikanske stater fra koloniveldet i 1960-årene bodde de ca 250 millioner i hele Afrika. Nå er antallet passert en milliard. Og man regner med at det bare sør for Sahara vil være ca 1milliard i 2040. Med andre ord. Svaret er ja til at det nytter å drive utviklingsarbeid for de man når med hjelpen. Men befolkningseksplosjonen blant de fattige produserer kontiunerlig mer nød enn hva man er i stand til å håndtere. En venn av meg beskriver derfor situasjonen i 2014 slik : “Det er nød nok for alle som vil gjøre noe!”. Men tiden må vel være overmoden mht. å ta opp befolkningseksplosjonen som den største utfordringen for vår klode på linje med miljøutfordringene.

Skjer det misbruk av midler?

I GDCS er vi vært svært påpasselige med overføring av midler. Vi har ikke praktisert rammedisponering av midler ut fra budsjett. Vi har heller valgt linjen med å øremerke midler og å overføre midler etter hvert som prosjekter, varer og tjenester er blitt levert. En eneste gang er vi blitt lurt for ca 5000 kroner. Vi forskuddsbetalte noen krakker/stoler. Leverandøren dukket ikke opp med varene og flyttet til ukjent adresse. De som anbefalte henne til oss som leverandør, unnskyldte seg i etterkant med at hun ikke var helt god til å styre penger.

GDCS vil derfor fortsatt drive stram økonomistyring. Alt vårt arbeid er drevet av frivillig innsats. Vi jobber etter ambisjonen om at vi skal få mye ut av lite og at våre investeringer skal bidra til en betydelig forskjell for dem som mottar støtte.

Rolf Olsen

styreleder GDCS

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.